Sate saus

Printvriendelijke versiePrintvriendelijke versieEmail dit receptEmail dit recept
De lekkerste sate saus ever
Soort: 
Bijgerecht
Bereidingstijd: 
60 min +
Keuken: 
Veganistisch
Type: 
Sauzen / dressings
Ingredienten: 

4 tenen knoflook
4 middelgrootte sjalotjes
1 stengel citroengras
2 el sambal Oelek
1 tl laos
3/4 el zout
90 gr palmsuiker (basterdsuiker)
1/2 el mild paprika poeder
2 el tamerindewater (meng 2 el water en 1 el wittewijn azijn)
5 el rijstolie
4 1/2 dl water
2 dl Oatley kookroom
250 gr ongezouten pinda' s

Voorbereiding: 

Pel de knoflook en sjalotten
Haal de buitenste laag van het citroengras en snij de rest in stukken
Pureer in de blender of foodprocessor de knoflook, sjalotten, laos en sambal tot een fijne paste, voeg eventueel wat olie toe.

Bereidwijze: 

Verhit de overgebleven olie in een pannetje en doe de pasta erbij, smoor 40 - 50 min op laag vuur, roer regelmatig.
Voeg suiker, tamerindewater, zout en het paprikapoeder toe en laat nog 10 min pruttelen.
Hak de pinda's ondertussen fijn in de blender, doe ze met het water in een pan en breng aan de kook.
Laat ze op laag vuur 20 - 30 min zachtjes koken.
Doe de gebonden pinda drap bij de pasta en roer er de Oatley doorheen.
Houd de saus warm.

Met dank aan Yotam Ottolenghi

Reactie toevoegen