Tonijn in sojasaus met rijst

Printvriendelijke versiePrintvriendelijke versieEmail dit receptEmail dit recept
Lekker snel toppertje
Soort: 
Hoofdgerecht
Bereidingstijd: 
30 min
Keuken: 
MSDieet
Type: 
Rijst
Ingredienten: 

2 blikjes tonijn op water
2 rode paprika's
2 uien
1 teen knoflook
350 ml visbouillon
4 eetlepels sojasaus
2 a 4 eetlepels maizena
handje verse basilicum
olijfolie
peper en zout

Voorbereiding: 

Snij de ui in ringen en de paprika in reepjes
Maak een halve liter visbouillon
 

Bereidwijze: 

Kook de rijst in 8 minuten gaar, giet hem af en laat het met de deksel op de pan nog een kwartiertje nagaren.

Verhit de olie in een koekenpan en fruit de ui in 3-4 minuten goudbruin
Schep om met de knofloop en rode paprika en bak nog eens 4 minuten
Voeg de tonijn en het chilipoeder toe en bak nog een minuutje mee.
Voeg al roerend de bouillon toe breng aan de kook en laat alles nog 5 minuten zachtjes pruttelen.

Roer de maizena los met de sojasaus tot het een gladde massa is.
Voeg het toe aan de pan en roer alles tot het licht gebonden is.
Breng op smaak met zout en peper en voeg het basilicumblad toe.
(door de sojasaus is het al behoorlijk zout dus kijk uit met het toevoegen van extra zout)

Nu alleen nog samen met de rijst op een bord scheppen en genieten maar.

Reacties

Zalig! Het lijkt wel verse rundvleesragout. Volgende keer voeg ik ook nog champignons toe.

Goed idee, gaan we ook een keer proberen!

Hallo, Wat een goed idee om visbouillon te gebruiken. Zelf gebruik ik groentenbouillon (niet Jelinek-proof door de palmolie) of kruidenzout. Welke vis gebruik je voor een halve liter visbouillon? En hoeveel vis heb je nodig? Is het ook kant en klaar te koop? Groeten David

Beste David, Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook vaak smokkel met een blokje, gewoon omdat het al druk genoeg is, maar als ik zelf bouillon maak doe ik dat van een relatief goedkope vis bijvoorbeeld Heek, zorg dat je ongeveer een kilo vis hebt, je kunt het goed invriezen. Je kunt ook restafval opsparen in de vriezer. Let wel op dat graten en koppen niet te lang meekoken, dat wordt een beetje bitter. Grt, Coen

Erg handig deze site, wat ik alleen niet begrijp is dat ik bij veel recepten lees over de olie die in een koekenpan verhit moet worden? Dit is toch helemaal niet volgens het Jelinek dieet? Groetjes Sofiel

Beste Sofiel, bedankt voor je reactie. Je hebt gelijk en er zullen hier en daar nog best wat afwijkingen zitten, maar zoals met alles in het leven zijn ook hierin nuances en keuzes. De manier hoe Jellinek wordt geïnterpreteerd verschilt ook nogal eens bij deze en gene. Ik ben geen expert maar vindt het gewoon prettig dat ik een plek heb om recepten te verzamelen en zo wellicht ook een drempel verlaag voor mensen die voor deze voedingskeuze staan. Je kunt natuurlijk de gerechten maken zoals je zelf wilt, daarin is een ieder helemaal vrij. Groet, Coen

Beste Coen, Dat is iig een eerlijk antwoord, dank daarvoor. Echter, denk ik wel dat het gebruik van olie in het Jelinek dieet wel een heel belangrijk punt is om te vermijden, vooral met bakken. Wanneer je je hier wat meer in verdiept pas je dat idd zelf aan, maar voor mensen die hier (nog) niet zo van op de hoogte zijn kan het erg verwarrend zijn om recepten te lezen waarbij dit wel kan? Nogmaals, er staan lekkere recepten bij, waarvan ik er zeker een paar ga uitproberen, dank daarvoor. Groeten Sofiel

Reactie toevoegen